Test Nordic Walking holí KV+ Prestige Clip 100% Carbon

- Categories : Recenze a testy

Hole jsou moje slabost. Neustále se snažím najít ideální hole a i když jsem je ještě neobjevil, tyhle jsou hodně, hodně blízko. Hole používám k obživě jako instruktor Nordic Walking, a také je od roku 2005 prodávám a servisuji. Permanentně zkouším různé hole různých značek a vyměňuji si zkušenosti s dalšími podobně postiženými lidmi v oboru (čti instruktory). Zkrátka hole mě baví a na psaní tohoto článku jsem se moc těšil. 

Tato recenze je výsledkem více než tříletého používání holí KV+ Prestige Clip. Navíc jsem vystřídal obě dvě generace tohoto modelu.

KV+ poles

KV+ Prestige Clip - první generace

 

Rukavičky

Začněme jednotlivými díly holí. Vcelku pohodlné rukavičky Prestige mají mezi ukazovákem a palcem výztuhu v podobě syntetické kůže – koženky. Právě zde se přenáší energie a váha těla do hole, takže jde o kritické místo. Vyřešili ho bravurně, vše sedí jak má a i při dlouhé chůzi nic nevadí. Rukavičky jsou dostatečně prodyšné, s dostatečným odvodem potu.

Přesto pokud jde o pohodlí, preferuji vyšší řadu rukaviček, model Evolution, které jsou celkově bytelnější. Ty si můžete koupit zvlášť a navíc je to i jediná možnost, jak se dostat k nejmenší velikosti XS, pokud máte opravdu malou dlaň (velikost 6-7).

Madla a upínací systém rukaviček

KV+ Fast clip

Upínání rukaviček Fast Clip

 

Rukavičky můžete z holí vycvaknout. Hole, které toto neumožňují, v iQSPORTu nenabízíme a z bezpečnostních důvodů je ani nedoporučuji.

Na začátku roku 2023 se u holí KV+ Prestige Clip změnil systém upínání rukavičky. Z původního systému západky vytáhnout-zatlačit se systém změnil na jednocestné tlačítko. Tyto nová madla se nazývají Fast Clip. Na všechno nové je třeba si zvyknout, přesto změnu hodnotím kladně. Systém upínání je rychlejší a také se tím hůl odlehčila.

Setkal jsem se s výtkou, že rukavička nejde do hole zacvaknout. K tomu mám poznámku – respektujte fyzikální zákony! Když otvor směřuje šikmo nahoru, zasouvejte rukavičku do madla šikmo nahoru, ne kolmo.

Systém upínání funguje precizně. K vypnutí rukavičky nepotřebujete druhou ruku. Stačí palcem zatlačit a rukavička sama vyjede ven.

Jako mínus vnímám, že na tvrdém povrchu (asfalt) hole mírně „drnčí“. Není to tak hrozné jako u některých holí Fizan, kde je systém podobný a celkem hlučný, přesto to může někomu vadit.

Tvar madla je beze změn – madlo je mírně oválné a jde o osvědčenou kombinaci plastu a korku. Korek je opravdu kvalitní a nedrolí se i po dlouhodobém používání.

Tělo holí

Jak jinak než 100 % karbon špičkové kvality. Vyvážení mezi pružností, pevností a pohlcováním nárazů je (pro mě) velmi komfortní. Hole ani v délce 125 cm (při běhu) zbytečně nevibrují, zkrátka ukázka švýcarské kvality.

Ve spodní části mají hole průměr 10 mm a swing holí (pohyb od zapíchnutí po návrat do dlaně) je velmi dobrý.

Grafické zpracování těla je samozřejmě věc preferencí. Mně se líbí netypické zpracování spodní části hole, která zajímavě reflektuje světlo. I když není vyloženě reflexní, vizuální efekt je moc pěkný. Bohužel se mi to nedaří vyfotit…

Nicméně pokud si zakládáte na barevné sladěnosti všeho, aktuální šedočerný podklad s nenápadným modrými prvky a bílými nápisy zkombinujete prakticky s jakýmkoliv oblečením a botami.

Do roku 2022 byl design modro-zelený. Kdybych tuto první verzi nezlomil (v roštu) neměl bych důvod pořídit nové.

KV+ nordic walking

KV+ Prestige Clip - druhá generace

Upozornění: Od roku 2022 se tento model holí objevuje v jistém sportovním řetězci s výrazně nízkou cenou (asi o třetinu levnější). Přestože mají stejný název i design, kvalitou je to jiná hůl a materiál nedosahuje sejných parametrů. Také si zde nemůžete zvolit velikost rukavičky, takže většinou dostanete větší, než potřebujete, což je v praxi nepoužitelná kombinace.

Hroty a botičky

Prestige Clip mají hroty s označením 1P306. Jsou to ocelové hroty s úkosem. Připomínají drápy a jejich zaseknutí je ukázkové. Dobře drží na kamenité asfaltce, nebo na velkých kamenech v Tatrách. I při tomto používání se opotřebovávají minimálně. Samozřejmě je můžete vyměnit.

kv+ hrot

Platová násada hrotu je delší a je opatřena závitem. Ten slouží k nasazení sněhových talířků, které se hodí do hlubokého sněhu. Pokud rádi chodíte se sněžnicemi, tyhle hole rozhodně nenechte ležet doma!

kv+ sněhový talířek

Gumové botičky nejde jinak než srovnat s konkurencí. Mají středně dlouhou styčnou plochu, jsou středně tuhé a jejich cena se také pohybuje někde uprostřed. Zpracování je tedy vyvážené a drží dobře jak na suchém, tak na mokrém podkladu.

kv+ gumová botička

Srovnání top modelů

Jsem „odkojený“ finskými holemi Start Spirit, které jsou srovnatelným top produktem. Je tedy nasnadě srovnání modelů KV+ Prestige a Start Spirit.

S oběma modely mám nachozeny stovky kilometrů a od obou modelů jsem vyzkoušel více modelových ročníků.

Start Spirit jsou vynikající nordic walking hole a stále je rád používám. Mají výhodu v tom, že jejich tělo je ve spodní části ztenčené na 8 mm, což jim dodává bezkonkurenční swing. To využijí především běžci a velmi rychlí chodci – protože hůl se naprosto ukázkově vrací do ruky. Nicméně tento rozdíl pozná člověk, který hole používá na denní bázi a opravdu řeší nuance tohoto typu. Pro člověka, který si vybírá první hole, má tato informace jen teoretickou hodnotu.

KV+ Prestige Clip jsou naopak lehčí a to o 30 gramů. A věřte, že ten rozdíl je poznat!

Na hmotnosti záleží! Je to důležitá hodnota a samozřejmě čím jsou hole lehčí, tím lépe se s nimi manipuluje.

Srovnání hmotnosti holí - Pro srovnání vždy vážím jednu hůl v délce 115 cm, bez botičky a s rukavičkou prostřední velikosti – tedy tak, jak je nejvíce používáme. Hmotnosti jednoho kusu jsou:

  • KV+ Prestige: 116 gramů
  • Start Spirit: 146 gramů

KV+ Prestige - druhá generace

Vysoké Tatry Slovensko

 

Verdikt

Nordic Waling hole KV+ Prestige Clip jsou pro mne láska na druhý pohled :) Využijí je všichni, kteří to s Nordic Walkingem myslí vážně a nechtějí kompromisy. Zcela jistě jde i o nutnou variantu pro vysoké postavy, protože čím je hůl delší, tím více vibruje a tyto vibrace negativně ovlivňují svalstvo. Celkově je tedy můžu jen a jen doporučit.

Dá se říci, že se snažím najít ideální hole a i když se mi to ještě zcela nepodařilo, tyhle jsou hodně, hodně blízko. Pevně věřím, že za čas objevím další hole, které ostatní podnítí k dobrému výběru nebo změně.

KV+ Prestige Clip

   

Lukáš Kruťa

Instruktor Nordic Walking s akreditací MŠMT

 

Akce do 30. 4. 2024 sleva na hole KV+ Prestige 10 %

KV+ Prestige akce

Related posts

Sdílet