Technologie TILT

- Categories : Recenze a testy

TILT  = Thermo Ionic Lining Technology

Česky: Technologie termoiontové podšívky

TILT logo

Ve firmě RAB se inspirovali technologiemi, které se používají ve vesmírném výzkumu a v nouzových přikrývkách a vytvořili technologii TILT. Jedná se o průkopnickou termo ochranu vyvinutou pro nejnáročnější uživatele, kteří počítají každý gram, ale nechtějí přitom snížit svůj tepelný komfort.

Vlákna tkaniny jsou potažena odpařenými kovovými částicemi titanu, které odrážejí teplo zpět k tělu s neuvěřitelnými výsledky. Taková látka pomáhá odrážet vyzařované teplo uživatele zpět k tělu a zvyšuje tak tepelný komfort, aniž by to ohrozilo prodyšnost tkaniny nebo zvýšilo celkovou hmotnost vybavení.

Při laboratorním testování se ukázalo, že při využití technologie TILT se zvýšila účinnost spacího pytle až o 32 % oproti modelu s klasickou tkaninou se stejným množstvím peří. 

Na termo kameře je hezky vidět, že vnější teplota spacího pytle bez technologie TILT je o 8 °C teplejší než u spacáku Mythic 400, což potvrzuje vyšší tepelné ztráty u „klasického spacáku“.

Hmotnost a sbalitelnost

Díky použití TILT mohou být spacáky radikálně lehčí a zároveň si zachovávají prodyšnost a pohodlí. TILT zvyšuje tepelnou účinnost a udržuje vás v teple, když teplota prudce klesá. Podobné využití Rab představil také u svých nafukovacích karimatek.

V péřových spacácích se TILT aplikuje na podšívkovou tkaninu, čímž se udržuje co nejblíže uživateli a maximalizuje se jeho účinek. Stříbrný lesk použitých titanových částic je fyzicky viditelný na vnitřní straně pytle, přesto tkanina zůstává stejně měkká a lehká jako jakýkoli jiný materiál odolný proti prachovému peří.

Tilt látka

Sdílet