Porovnání čelovek Fenix HM50R V2.0 a HM51R Ruby V2.0

- Categories : Recenze a testy

Kompaktní velikost, nízká váha a přitom relativně vysoký výkon a optimální dosvit. Vybírají si je běžci, turisté, rybáři, myslivci nebo outdooroví nadšenci všeho druhu. Do svého vybavení je ale zařazují i profesionálové z řad policejních, armádních nebo záchranných složek. Snadno si je oblíbí každý, kdo zkrátka potřebuje spolehlivou čelovku na sport nebo na práci v dílně, garáži či kolem domu.

V pořadí druhá generace čelovek s označením V2.0 přináší řadu vylepšení. Padesátka je čistě dílem vývojářů Fenixu, naproti tomu padesátjednička vznikala na základě zkušeností a doporučení českých a slovenských příznivců značky Fenix a jde o limitovanou edici pro naše trhy.

Níže najdete srovnání upgradovaných modelů čelovek Fenix HM50R V2.0 a Fenix HM51R Ruby V2.0.

 

Fenix HM50R V2.0 a Fenix HM51R Ruby V2.0

Fenix HM50R V2.0 a Fenix HM51R Ruby V2.0.

 

Technické údaje čelovek

Technické údaje čelovek

 

Světelný zdroj a odstín světla

Obě čelovky jsou osazeny diodou LED Cree XP-G3 S4. Díky tomu mají shodný tvar kuželu. Světelný střed je nyní jasněji definován, což souvisí s navýšením dosvitu čelovek a světelné haló se pak volně rozptyluje do ztracena.

Zachováno zůstává i rozvržení odstínu bílého světla. HM50R V2.0 nabízí denní bílou (5500 – 6500 K) u HM51R V2.0 naleznete teplejší neutrální bílou s 4500 – 5500 K. Váš výběr tedy může určovat, zda je pro vás důležitější subjektivní pocit většího výkonu u chladnějšího světla nebo raději s pomocí teplejší neutrální bílé lépe uvidíte barvy a tvary v noční přírodě nebo třeba doma v dílně. 

 

odstín světla

HM50R V2.0 vlevo a HM51R Ruby V2.0 vpravo

 

Optika a dosvit

Přestože mají obě stejný maximální výkon 700 lumenů, díky teplejšímu odstínu světla má vylepšená Ruby o 5 metrů delší dosvit, tedy 120 metrů oproti 115 metrům u HM50R V2.0. Při běžném používání čelovek je ale tento rozdíl zanedbatelný.

Kužel a chladnější odstín bílého světla u HM50R V2.0

Kužel a chladnější odstín bílého světla u HM50R V2.0

  

Kužel a teplejší odstín bílého světla u HM51R Ruby V2.0

Kužel a teplejší odstín bílého světla u HM51R Ruby V2.0

 

Regulace výkonu a výdrž

Oba modely si zachovávají výrazný rozdíl v regulaci výkonu. Padesátka používá elektroniku s funkcí prodloužení výdrže, která postupně snižuje výkon v malých krocích pro prodloužení doby svícení ve všech režimech.

Padesátjednička snižuje výkon pouze u dvou nejvyšších režimů, toto omezení je pochopitelné vzhledem k velmi malým rozměrům čelovky, při kterých nelze takto vysoký výkon trvale uchladit. Ostatní režimy jsou již regulovány oblíbenou konstantní regulací, svítí stále stejně dokud je baterie utáhne, poté čelovka automaticky přepne o stupeň níže. To má samozřejmě za následek kratší dobu svícení nežli u režimů regulovaných postupným snižováním výkonu v modelu HM50R.

výkon čelovek 400 lm

Výkon čelovek při 400 lm

výkon čelovek 700 lm

Výkon čelovek v nízkém režimu

 

Rozvržení režimů bílého světla

Model HM50R V2.0 nabízí čtyři módy a Ruby V2.0 najdete režimů pět. Nejvyšší režimy 700 a 400 jsou shodné, ale v nižších režimech nabízí Ruby navýšení na 150 lumenů. Rozdíl 20 lumenů je znát a umožňuje oba nižší módy lépe využít při jednotlivých činnostech bez nutnosti přepínat kvůli nedostatku světla na vyšší stupeň. Pátým režimem pak je 3 lumenový eco režim, který umožňuje využít čelovku po dobu až 120 hodin.

Nejnižší režim bílého světla

Nejnižší režim bílého světla: u Ruby V2.0 tři lumeny / u padesátky 30 lumenů

 

Červené světlo

Obě čelovky nabízejí červené světlo. Je však rozdíl v počtu režimů. Zatímco HM50R vám nabídne dva režimy (stálé světlo a blikání o síle 5 lumenů), model Ruby dokáže pracovat hned se čtyřmi režimy (1 a 5 lumenů stálého světla, 5 lumenů blikání a SOS mód též o síle 5 lumenů).

V obou případech se červené světlo zapíná rychlým dvojklikem z vypnuté čelovky.

Červené světlo čelovky Fenix 

 

Zdroje a nabíjení

Součástí balení obou čelových svítilen je akumulátor Fenix RCR123A o kapacitě 700 mAh a v obou případech jej lze nabíjet přes USB-C konektor přímo na těle čelovek. Akumulátor tedy při nabíjení nemusíte z čelovky vyndávat. 

Jako nouzovou možnost můžete jako zdroj využít jednorázové lithiové CR123A baterie. Při jejich použití je však maximální výkon omezen na 130 respektive 150 lumenů. Navíc s touto baterií nefunguje konstantní regulace.

 

Magnetická koncovka

Výsadou čelovky HM51R Ruby je populární magnetická koncovka. Díky ní můžete čelovku přichytit za cokoli železného. Právě díky tomu je čelovka o 2 milimetry delší a o 2 gramy těžší.

Magentická koncovka čelovky Fenix

 

Paměť čelovek

Obě čelovky mají paměť na poslední nastavený režim bílého světla, HM51R Ruby V2.0 má navíc paměť i na všechny režimy červeného světla. HM50R paměť na poslední nastavený režim červeného světla nemá.

 

Praktická spona

Řada lidí se už u první generace čelovek zajímala o možnost doplnit jejich vyjmutelné tělo o kovovou sponu, která nebyla součástí balení. Výrobce tento požadavek do variant V2.0 již zapracoval. Spona se stala trvalou součástí obou čelovek a díky ní se také nápaditě uchycuje do držáku na popruhu, který je nově vyrobený z odolného plastu.

spona na čelovce

Za kovovou sponu se čelovka zahákne do držáku na popruhu

 

Uzamknutí čelovek

Nejjistějším uzamknutím čelovek stále zůstává povolení bateriového víčka o čtvrt otáčky. Přesto oba modely mají i elektronický zámek. Podržte spínací tlačítko po dobu minimálně 3 vteřin, čelovka červeně zabliká a je uzamčena. Při odemykání postup opakujte. V případě padesátky se následně zapne do červeného světla u padesátjedničky se rozsvítí nejnižší režim bílého světla.

 

Závěr

Tak už jste se pro jednu ze srovnávaných čelovek rozhodli? Právě pro velkou podobnost obou čelovek to může být oříšek.

Vyplatí se přesněji si nadefinovat na co budete čelovku používat, protože pak se vám budou lépe hodnotit rozdíly v jednotlivých parametrech. Ty nejdůležitější jsou především typ regulace výkonu, odstín bílého světla nebo magnetická koncovka.

Každopádně ať už si vyberete jednu nebo druhou, neuděláte chybu.

Sdílet