Péřové bundy Rab pro sezónu podzim/zima 2021-2022

- Categories : Recenze a testy

Péřové bundy Rab

Protože péřové vesty, bundy a kabáty jsou stále více populární, objevuje se jich na trhu nepřeberné množství. V tomto článku se zaměříme na bundy a jeden kabát značky Rab.

Britská firma Rab má dlouhou historii a její výrobky jsou permanentně podrobovány přísnému počasí a nátuře tamních lidí. Krásně to shrnul Andy Cave - britský horolezec, horský vůdce:

"Když je v Alpách opravdu špatné počasí, lidé nechodí ven, zůstávají na chatě a pijí horkou čokoládu. Kdybyste ve Skotsku chodili ven jen za hezkého počasí, nikdy byste ven nevyšli. Ve Skotsku jdete ven za každého počasí a snažíte se něco udělat. Je neuvěřitelné, za jakých podmínek lidé vyrazí ven."

A protože Rab je hlavně o peří, má tento anglický výrobce v rukávech hned několik es. Jako první vyrobili pružnou péřovku, jako první vyrobili péřovku s větru vzdorným materiálem GORE-TEX Infinium a začali také využívat recyklované peří, kterému tak dávají druhý život.

Pro osvěžení připomínám, že všechny péřové bundy Rab využívají peří s hydrofobní úpravou. Jde o permanentní impregnaci od firmy Nikwax (jeden z největších světových výrobců impregnací) a díky ní peří zůstává stále suché. V praxi to funguje tak, že i když v péřovce zmoknete, peří neslehne a stále si bude zachovávat svoji nadýchanost – loft.

Jak funguje vodo odpudivá (hydrofobní) úprava peří? Podívejte se na video.

 

 

Následují jednotlivé modely, které seřazuji nejtenčích modelů, až po expediční mrazobijce.

 

Rab Kaon

Hybridní péřovka se poprvé objevila v loňské sezóně 2020/21. Protože ve světě řádil komunistický virus z Wuhanu, vyrobilo se jí jen velmi omezené množství, které se prodalo už dávno před Vánocemi.

 

Péřové bundy Rab Kaon

 

Kaon je jedna z nejlehčích péřovek na trhu. Samozřejmě její největší výhodou jsou extrémně malé rozměry po sbalení a také použité materiály. Necelého čtvrt kila po sbalení zaujímá prostor ve velikosti sbalených zimních ponožek. Tím pádem je vám prakticky jedno, jestli nesete.

Co to znamená, že je bunda hybridní? Výstižnější slovo je spíše zónová.

Na hrudníku a zádech a svršku rukávů je jako výplň použito ono hydrofobní peří. TO chrání lehký materiál Atmos™ s voděodolnou úpravou DWR. Namáhaná místa, jako manžety rukávůčást ramenokolí krkustrany kapuce a po stranách boků vyplněny syntetickou, rychleschnoucí izolací Stratus™.

V podpaží je bunda zcela bez izolace a právě to ji řadí mezi bundy pro aktivní pohyb, kdy je třeba aby bunda rychle transportovala páry potu.

Jde tedy o technickou bundu pro ty, kteří se budou rychle pohybovat v náročném horském prostředí.

 

Dámská bunda Rab Kaon     Pánská bunda Rab Kaon

  

Rab Microlight Alpine

Bundy Rab Microlight Alpine

 

Ikona značky Rab. Microlight Alpine je tenká slušivá péřovka, která je vhodná pro celoroční použití. Pokud budeme uvažovat nad velikostí po sbalení a teplotním komfortu a střihu, jde o jednu z nejlepších bund na trhu.

Hmotnostně je pod 0,5 kg, delší střih padne skoro každému, kapuce je tak akorát a samozřejmě má hydrofobní husí peří o plnivosti 700 cuin, což je pro většinu podmínek tak akorát. Zkrátka ideální univerzální péřovka bez kompromisů.

 

Dámská bunda Rab Microlight Alpine     pánská bunda Rab Microlight Alpine

  

Rab Infinity Microlight

První novinka pro letošní sezónu. Bunda vychází z předchozího modelu Microlight Alpine. Co je zde jiné je použitý svrchní materiál, což je GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER® (45 g/m2) o síle 13D.

Gore-TEX Infinium Windstopper   

 

I když je to membrána od GORE-TEX, není nepromokavá, ale jde o nejnovější model větruvzdorné membrány, čili WINDSTOPPER. Bunda je tak větruvzdorná a vysoce prodyšná a také má hydrofobní husí peří o plnivosti 700 cuin.

Má užší přiléhavý střih, je velmi pohodlná a protože je svrchní materiál zcela matný, vypadá velmi elegantně. Přesto ji výrobce řadí jako vrstvu pro náročné horské aktivity s vysokým výkonem. Vyberte si.

 

Pánská  bunda Rab Infinity Microlight

 

Rab Cubit Stretch

Další a důležitá novinka pro zimu 2021/2022. Označení Stretch opravdu znamená, že jde o pružnou tkaninu. A to ve všech směrech. Když jsem tuto bundu zkoušel na předváděcí akci někdy koncem loňské zimy, chtěl jsem si ji rovnou odvézt, i když už byl konec zimy. Je opravu velmi příjemná a musím říct, že tímto počinem se péřové bundy posunují o další laťku výše.

Péřové budny Rab Cubit

Ale to není vše. Bunda má speciálně šité přepážky, které vlastně nejsou prošívané, ale tkané. Tkaním nevznikají studené spoje, kterými uniká teplo. Vizuálně navíc nejde o klasické buřtíky, ale oku libé čtverečky. Střih není tak přísný, ale je tak akorát.

Ženy se širšími boky budou nadšeny a kromě bundy mají na výběr také z prodlouženého modelu Parka, který sahá až do poloviny stehen. K mání je také vesta.

Všechny tři varianty jsou plněny recyklovaným peřím o plnivosti 700 cuin. Ve srovnání s modelem Microlight Alpine je model Cubit zateplný o trochu více a vyplňuje mezeru mezi modely Microlight Alpine a Electron PRO.

 

Dámská bunda Cubit Stretch     Dámský kabát Cubit Stretch     Pánská bunda Cubit Stretch

 

Rab Electron PRO

Model Electron PRO je silnější péřová bunda do skutečného mrazu. I když se množství peří se blíží hranici 200 gramů, jde stále o lehkou bundu, kolem 0,5 kg. Bunda má ovšem větší plnovist 800 cuin, takže je více naducaná a také více izoluje.

 

Rab Electron Pro Lady   Rab Electron Pro Men

 

Přestože jde o silnější péřovku je díky ztenčeným bočním panelům stéle slušivá a rozhodně v ní nebudete vypadat jako panáček Michelin.

Kapuce je střižená tak, že do ní dáte i horolezeckou helmu, ale zároveň ji můžete pěkně stáhnout i pro běžné použití do města. Za pozornost stojí zúžené manžety rukávů, které jsou tak připraveny na pořádné zimní rukavice.

TIP: Rukavice a palčáky Rab Storm jsou pro letošní zimu za lepší cenu než loni. Nevíme jak to Rab dělá, ale rozhodně je doporučujeme.

 

Dámská bunda Electron Pro     Pánská bunda Electron Pro

Rab Neutrino PRO

Péřovka na zdoláváni 4000 vrcholů. Ano, zde už možná budete vypadat trochu nacpaně, ale pro dané podmínky je to nezbytné. Tato bunda, dělá společnost horolezcům už přes 20 let. Letošní inovace se dotkly hlavně ramenních přepážek, které jsou střiženy tak, že je bunda více pohyblivá.

 

Rab Neutrino PRO

  

Použitá tkanina Pertex® Quantum Pro využívá ultratenkou voděodolnou vrstvu, která je třeba v extrémních podmínkách pod bodem mrazu. Kombinace hustě tkané lícové tkaniny s mikroporézní vrstvou velmi dobře odolává povětrnostním vlivům a zároveň zůstává lehký, měkký a prodyšný.

Bunda je ideální do chladného nebo vlhkého prostředí, kde je důležité udržet teplo a sucho. Kapuce je prostorná i pro horolezeckou helmu.

 

Dámská bunda Neutrino Pro     Pánská bunda Neutrino Pro

  

Tímto náš průzkum končí a věřím, že vám pomůže si vybrat.

Sdílet