V pátek 28. června 2024 bude prodejna iQSPORT uzavřena.

Děkujeme za pochopení.

Co je hydrofobní peří?

- Categories : Recenze a testy

Hydrofobní peří v podstatě označuje impregnované peří, které na sebe neváže žádnou vodu.

Klasické peří, ať už peří kachní, husí, nebo kajčí, vodu absorbuje. Po nasáknutí ztratí svoji elasticitu, slehne a z lehké izolační vrstvy se stane vrstva těžká a vodivá.

Oproti tomu peří ošetřené impregnací má zvýšenou odolnost proti absorbování vody a to až do míry, že ji nepřijímá vůbec a je tedy hydrofobní. Samozřejmě voda se může držet mezi pírky peří, takže nejde o zcela nepropustnou izolační vrstvu.

Hydrofobní peří ve spacáku

Jak hydrofobní peří funguje?

Typické výrobky z peří jsou péřové bundy, péřové spacáky nebo péřové boty. V našich středoevropských podmínkách jsou zimy vlhké, teploty se nejčastěji pohybují kolem 0 °C a často prší déšť se sněhem. Do takového počasí jsou všeobecně vhodnější bundy zateplené umělým dutým vláknem. Jednak rychleji vysychají (po promočení nebo oprání) a jsou tak dříve připravené k opětovnému použití. Také jsou o něco levnější. 

Oproti tomu oblečení s hydrofobní úpravou peří posunulo hranici použitelnosti péřovek de facto na stejnou úroveň, jako bundy z dutých vláken. Snad každý kdo nějakou péřovou vrstvu někdy vyzkoušel, zná pocit tepla, které umí zařídit jen peří. Hold přírodu nic nepřemůže. 

S péřovými spacáky je to stejně tak, tam je funkčnost izolace ještě důležitější, protože kvalitní spánek ovlivní celý váš následný pohyb v přírodě. 

V následujícím videu uvidíte, jak se chová peří bez a s hydrofobní úpravou v laboratoři a také přímé srovnání výrobků v praxi. Firmě Nikwax, jednomu z největších světových výrobců impregnací, se podařilo vyrobit permanentní impregnaci peří, která vás svojí funkčností ohromí.

Hydrofobní peří od Nikwax

Oblíbené bundy a spacáky s hydrofobním peřím

Sdílet