Pevné pohorky nejen pro arboristy

- Categories : Recenze a testy

Pohorky Asolo Albrus GV

Arboristé si k nám na prodejnu chodí pro různé lezecké vybavení. Většinou vědí, co chtějí, ale největším oříškem je výběr vhodných bot. A pro zimní období je to obzvlášť složité. Jako vhodná možnost se jeví boty Asolo Elbrus GV.

Pohorky Asolo Elbrus GV Pohorky Asolo Elbrus GV Pohorky Asolo Elbrus GV Pohorky Asolo Elbrus GV

Výrobce tyto šmoulí boty řadí do kategorie Alpine Climbing, čili pro použití ve vertikálách ve vysokohorském prostředí. Základem boty je zónová podešev a její jednotlivé zóny jsou uzpůsobeny pro ideální odraz, brzdění, stabilitu a trakci. To je vám pro práci v korunách stromu celkem k ničemu, ale co vás bude zajímat je mezipodešev, tedy prostřední část celého „spodku“. Ta je složena z absorpční vrstvy, která tlumí nárazy a PU (plastové) výztuhy.

Asolo Elbrus na strome

Právě tato výztuha snižuje hmotnost celé boty a především drží její tvar. V praxi to znamená, že když stromolezec vklíní nohu do rozsochy v koruně stromu, nebude mít nohu v botě zmáčknutou jako pomeranč v lisovači. Pata boty pak disponuje římsou na poloautomatické mačky. Ty na stromu opět nevyužijete, nicméně to je velmi stabilní bod, o který se můžete solidně zapřít.

Asolo Elbrus použití

A když už jsme u toho lisování, jak jsou na tom boční strany boty a svršek? Po celém obvodu je solidní obsázka z polyuretanu. Jak můžete vidět na fotkách, i po letech extrémního používání v korunách stromů svršek boty nijak zásadně nedegeneruje. Ať už jde o gumový lem nebo kůži, která je vodoodpudivá.

Slabý bod

Boty mají tkaničky provlečené očky. Tady není problém. Netrhají se. Co se ale může pokazit jsou kovové háčky, těsně pod ohybem kotníku. Přestože jsou poměrně vysoko, v korunách stromů je možné se o ně zachytit. Po několika ohnutích se ale co? Ano, zlomí. Naštěstí jsou boty použitelné i bez nich – prostě je vynecháte.

Třešnička na dortu

Jedna bota o velikost UK 8 váží 800 gramů. Přestože jde o tvrdou botu, lezci o ní tvrdí, že je to celkem pohodlná „papuč“. Velkou měrou k tomu přispívá softshellový materiál od firmy Schoeller, použitý v ohybu kotníku. Praxe… Když si v botách dřepnete, komín (horní část boty) se krásně ohne a neomezuje tolik, jako to dělá drtivá většina pohorek. V botách, přestože v nich není cit, se i dobře řídí, právě díky tomuto ohybu.

Asolo Elbrus GV nové boty

Vysokohorská turistika

Boty samozřejmě primárně slouží pro alpinismus a vysokohorskou turistiku. Budete se v nich pohybovat s lehkostí a když přidáte mačky, může to vypadat třeba takto:

Ocenění a recenze Asolo Elbrus

Tyto boty už mají něco za sebou a jsou dobře popsané v několika recenzích. Můžete si o nich přečíst ve Světě outdooru nebo v německém Outdoor magazinu a Trail magazinu. Vesměs na ně pějí chválu a i já vám je vřele doporučuji.

Sdílet