Milujeme Nordic Walking, pojďme začít a zlepšovat se

- Categories : Aktivity a události

Potřeba zdravého pohybu v poslední době dosáhla značných rozměrů. Je za námi dlouhé období, kdy jsme byli limitováni vládními nařízeními v souvislosti s komunistickým virem z Wuchanu. Mnoho lidí přibralo na váze a spolu s tím se u mnohých objevují další zdravotní obtíže.

 

Nordic Walking iqsport

 

„Šli jsme jen 9 km, ale bolelo nás pak úplně všechno." Petra B., 39 let

„Chci zhubnout, ale běhat mě nebaví." Monika S., 32 let

„Běhal jsem a hrál lakros v 1. lize. Měl jsem zranění kolene a několik operací. Pomůže mi Nordic Walking?“ Petr N., 25 let

„Tatínek má 79 let a má problémy s kolenem. Může provádět Nordic Walking?“ Pavla A., 55 let

 

Předchozí řádky jsou reálné otázky a fráze od lidí, kteří prošli našimi kurzy. Všeobecně se lidé ptají, co by jim Nordic Walking mohl nebo měl přinést. Pro koho je tedy Nordic Walking vhodný? A k čemu je vlastně to chození s holemi? 

Retrospektiva

Než jsem se dostal k Nordic Walking, sport mě nijak zvlášť nezajímal. Přesto mě uchvátil natolik, že jsem se v roce 2019 dopracoval až na úroveň instruktora. Z podstaty nejsem sportovec a nemám rád soutěže. Nordic Walking vlastně ani nepovažuji za sport. Pro mě je to spíš metoda a Nordic Walking mám spojený s 

-          udržením těla v dobré fyzické kondici,

-          kompenzací jednostranné zátěže,

-          aktivním odpočinkem,

-          sociálním kontaktem,

-          duševní hygienou

-          a vytrvalostí.

 

Pokud souhlasíte nebo vás zajímá alespoň jeden z těchto bodů, je možné, že vás Nordic Walking zaujme, stejně jako mě.

Jak se naučit Nordic Walking?

Nordic Walking v České republice zaštiťuje Nordic Walking Point, kterému předsedá Mgr. Miroslav Mira. Mirek přinesl Nordic Walking přímo z Finska, kde postupně vznikal od 80. let. Mira napsal první česky psaný text o Nordic Walking a je zakladatelem Nordic Walking v České republice. Nordic Walking Point pod jeho taktovkou (hůlkou) dnes vychovává a certifikuje instruktory, kteří se, pokud zvládnou dokončit výcvik, mohou těšit z akreditace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

Pokud se chcete naučit Nordic Walking dobře a hlavně pokud máte nějaký fyzický problém, hledejte certifikovaného instruktora s akreditací MŠMT. Je to nejpřímější cesta s nejméně překážkami.

Mgr. Miroslav Mira

Mgr. Miroslav Mira 

Kdo je průvodce a kdo instruktor?

Kromě instruktorů Nordic Walking vyučují také certifikovaní průvodci. Ti vám samozřejmě mohou ukázat základní dovednosti, ale jejich vědomosti jsou limitované víkendovým kurzem, kterým prošli. Většinou se s průvodci setkáte v lázních nebo Nordic Walking provozují jako vedlejší činnost.

Ve srovnání s dvouměsíčním intenzivním kurzem instruktora a množstvím předmětů, jako je anatomie, fyziologie, sportovní trénink, psychologie, pedagogika, první pomoc, výživa, metodika tréninku či vybavení, jsou znalosti a dovednosti průvodce omezené. Je to asi tak, jako kdybyste se o dané věci bavili s někým, kdo složil výuční list (průvodce), nebo s někým, kdo vystudoval vysokou školu zakončenou doktorátem (instruktor).

 

Nordic walking      Nordic Walking instruktor

Instruktorský kurz

 

Navíc instruktoři Nordic Walking Pointu spolu aktivně spolupracují a neustále si vzájemně doplňují své znalosti. Obzvlášť, pokud přicházíte s „problémem“, mohou vám najít vhodné řešení na míru.

Prosím a žádám vás – zapomeňte na výuková videa! Mnoho z nich podává věci bez souvislostí, některá jsou přinejmenším zavádějící a jiná slouží spíše jako účelová propagace různých výrobků, které mnohdy nepotřebujete.

Pojišťovny proplácejí kurzy Nordic Walking

Certifikovaný instruktor má díky akreditaci MŠMT možnost zažádat o živnostenské oprávnění v oboru. Takovýto živnostník nebo podnikatel vám za kurz vystaví daňový doklad. S tímto dokladem můžete jít na vaši zdravotní pojišťovnu a zažádat o částečné proplacení v rámci poskytování příspěvku na pohybové aktivity.

Většina pojišťoven proplácí kurzy částečně a od jisté výše. Případně nabízejí jisté výhody pro své klienty ve formě slev, jako například proběhlá akce VoZP a jejího Benefit klubu. Aktuální informace zjistíte u vaší zdravotní pojišťovny. 

Benefit klub

Toto není reklama

Přestože tento článek píšu jako instruktor Nordic Walking a sám pořádám kurzy, zveřejňuji ho schválně na konci sezóny, kdy už neotevíráme kurzy. Nechci jej použít jako reklamu pro sebe samého. To není jeho účel. Cílem je seznámit vás se souvislostmi a fakty, které v prostoru nejsou zřejmé, a také chci narovnat některé pokřivené standardy, se kterými se já a další instruktoři na kurzech setkáváme. Samozřejmě se mi to nepovede zcela, ale to, jak se k tomu každý postaví, je jeho vlastní volba. 

S holemi směrem ke zdraví

Vždy říkám, že Nordic Walking je nejlevnější sport, který můžete provozovat už od dveří vašeho bytu. Může mít obrovský pozitivní vliv na vaše zdraví. Nezbytné jsou jen speciální hole. Ostatní vybavení, jako boty, ledvinku, oblečení nebo vybavení do zimy a do tmy můžete ladit časem, když budete chtít.

Během Nordic Walking zapojujete celé tělo a ve spojení s největší tělocvičnou na světě – přírodou – jsou jeho dopady na váš život až nehorázně velké a pozitivní. Proč?

Při správném vedení se postupně naučíte zapojit až 90 % svalových tkání těla a spolu s tím poroste i tepová frekvence, která může být stejná, jako kdybyste běželi. To díky tomu, že zapojíte více svalů, než při běhu.

  

Zapojení svalů

Zapojení svalů během různých sportů

  

Oproti běhu nejsou pohyby tak invazivní a tak je Nordic Walking vhodný prakticky pro kohokoli. Ne že bych odsuzoval běh, naopak. Běh, nebo běh s holemi, čili Nordic Runnig, má také svoje kouzlo, ale jde o to, že někteří lidé nejsou na běh fyzicky připravení. Mnohdy o tom ani neví a způsobují si problémy, které pomalu gradují a projevují se až po nějaké době.

Při Nordic Walking můžete zátěž zvyšovat postupně. Začínáte z běžné rychlosti chůze a můžete se postupně vypracovávat až k Nordic Running. 

Speciální hole pro Nordic Walking

Nordic Walking je dynamická chůze se speciálními holemi. Ideální hůl pro Nordic Walking je

-          jednodílná,

-          s rukavičkou, která při každém kroku umožňuje pustit hůl a opět ji uchopit - ideálně odepínací

-          a s drápem na spodním konci.

Zapomeňte na trekové hole. S těmi zkrátka není možné chodit dynamicky.

Hole pro Nordic Walking

Správná hůl pro Nordic Walking

 

Treková hůl

Treková hůl - nevhodná pro Nordic Walking

 

Hole pro Nordic Walking jsou velké téma a je jich bezpočet druhů. Jsou jednodílné, skládací, z hliníku, sklolaminátu, karbonu, kompozitní, rovné nebo různě zahnuté atd. Prodejem holí a touto problematikou se zabývám více než 15 let a už se trochu začínám orientovat J Ale laik to má hold složitější.

Jaké hole jsou pro vás ty pravé? A jak mají být dlouhé? Neexistují jednoznačné odpovědi. Nejlepší způsob, jak hole vybrat, je jít na kurz a vyzkoušet různé druhy. Jde o to, že každý člověk má jiná očekávání a tedy jiné potřeby. Sportovec bude potřebovat jiné hole než senior, a i když budou stejně vysocí, nemusejí být pro oba nutně stejně dlouhé

Panuje také názor, že skládací hole jsou praktické a tím pádem lepší, než jednodílné. V reálu (ze zkušeností) se ukazuje, že potřeba hole skládat je spíš jen představa. Jsou pouze tři situace, kde to má opravdu opodstatnění. První je cestování letadlem a druhá, když jdete delší trek s velkým batohem, ale tam se můžou více hodit hole trekové než Nordic Walking. Poslední je situace, kdy hole často půjčujete. Skládací hole budou vždy více pružit, vždy jsou těžší a mechanické části jsou vždy "slabé místo".

Pokud vás zajímají TOP hole – ty nejlepší – brzy se dočkáte dalšího článku.

Správná délka holí

Možná jste se také setkali s následující tabulkou.

Tabulka pro výběr délky holí Nordic Walking

 

Tato tabulka je jen všeobecná a nelze ji brát jako směrodatnou pro každého. Sám do ní nespadám. A nespadá do ní opravdu mnoho lidí. Nedržte se jí a před koupí si hole ideálně vyzkoušejte nebo se poraďte se zkušeným prodejcem

Kompenzace jednostranné zátěže

Ať už jde o jednostranné zatížení těla během práce nebo sportu, Nordic Walking se ukazuje jako univerzální metoda, která využívá symetrického pohybu levé a pravé poloviny těla. Kancelářská práce a jiné sedavé zaměstnání jsou také jednostranná zatížení. Chozením s holemi můžete odbourat zažité návyky, které vás omezují a celkově posílit své tělo.

Nutným předpokladem je také pravidelnost. Vyjít si 1x za měsíc na procházku může být prima, ale nestačí to k tomu, abyste udrželi tělo v dobré formě. Tím, že navštívíte kurz u instruktora, se můžete seznámit se zajímavými lidmi, a to vás může podpořit, abyste chodili pravidelně a celoročně.

 

Nordic Walking

Lukáš Kruťa & Dáša Gregorová v akci - posilování (hlavně) břišních svalů

 

Tak ať vám to šlape,

Lukáš Kruťa

Sdílet