Altra: pohodlná obuv pro běžce a hikery

- Categories : Recenze a testy

Běžecká obuv Altra 

Pro přirozený pohyb nohy v terénu

I když je Altra relativně mladou značkou (vznikla v roce 1998 v americkém Coloradu), mezi hikery a trail runningovými běžci si stihla vydobýt výbornou pověst. Vyhledávají ji především příznivci delších tras, jako jsou Svatojakubská cesta, Pacific Crest Trail nebo Appalachian trail. Když totiž vyrážíte na dlouhou pěší cestu, kvalitní bota, ve které má noha zároveň dostatek prostoru na přirozený pohyb, je jedním z nejdůležitějších kousků výstroje.

Pohodlí a přirozenost na prvním místě

Zná to asi každý. Prvních pár kilometrů se vám jde samo, ale s přibývajícími kilometry začínáte cítit tu puchýř na patě, tady otlačený palec a malíček a nakonec se z celého dne víc než na dechberoucí výhledy po cestě těšíte na přestávky, kdy si sundáte boty. Přitom za otlaky, puchýře nebo bolest chodidel často může nevhodně zvolený střih nebo velikost obuvi.

Proto je ideální nepohodlí předejít pečlivým výběrem bot, které vám budou dobře sedět a budou dostatečně prostorné. A právě na pohodlí a podporu přirozeného postavení chodidla se zaměřuje výrobce běžecké a outdoorové obuvi Altra.

Altra banner

Poznávacím znamením bot značky Altra jsou široká špička a tzv. nulový drop, což znamená, že výška paty a špičky jsou stejně vysoko.

Širokou špičkou, která poskytuje dostatek prostoru pro prsty, se vyznačují všechny modely bot Altra. Zní to jako samozřejmost? Schválně si prohlédněte špičku bot, které běžně nosíte. Když položíte chodidlo na botu, kopíruje špička tvar vaší nohy, nebo noha výrazně zasahuje mimo tvar boty? Pravděpodobně to bude ten druhý případ.

Pokud dlouhodobě nosíte boty se zúženou špičkou, přirozený pohyb prstů i celé přední části chodidla je omezen a bude docházet k přetěžování některých šlach a svalů a povolování jiných. Tyto dysbalance se mohou časem rozvinout v nepříjemné bolesti chodidel, kolen, kyčlí nebo zad. Takže pokud se chystáte na delší tůru, pohodlné boty se širokou špičkou vám mohou ušetřit nejen otlačené prsty a běžci určitě ocení i lepší stabilitu a kvalitu odrazu, které prostornější špička boty přináší.

Ženám i mužům na míru

Ženské a mužské chodidlo mají jiné proporce. Altra proto ve svých modelech tyto rozdíly zohledňuje a své modely bot pro ženy a muže rozlišuje nejen barevným provedením a designem, ale především střihem. Díky tomu boty perfektně sedí a opět se snižuje riziko otlaků a puchýřů.

Altra tvar  

Podpatek i špička stejně vysoko

Trendem posledních let je u běžeckých bot vyvýšená pata. I když bývá rozdíl mezi špičkou a patou zdánlivě malý, kolem 1 centimetru, jakmile si takové boty nazujete, změní se vaše držení těla. Nadměrný sklon boty vás bude nutit přenášet váhu na špičky a narovnat záda víc, než je přirozené.

Při chození nebo běhu v botách se zvýšenou patou pak trpí achilovky a dochází k přetěžování kolen a zad. Boty s nulovým dropem se naopak snaží co nejvíce přiblížit chůzi naboso, která podporuje přirozené držení těla a rovnoměrné zatížení celého chodidla a jeho zapojení do pohybu.

Altra drop

Pro běžce i hikery

Jak už jsme zmínili v úvodu, Altra patří mezi vyhledávané značky příznivců treků, zejména pokud se snaží cestovat nalehko. Běžecké boty s kvalitní konstrukcí a přilnavou podešví mohou totiž v méně náročném terénu nahradit trekovou obuv. Jedním z důvodů, proč jsou mezi cestovateli tak oblíbené, jsou nízká váha a také to, že v případě namočení uschnou mnohonásobně rychleji než pohorky. Boty Altra vybaveny kvalitními podešvemi Vibram u outdoorových bot a MaxTrac u běžeckých, které si poradí se skalnatým terénem i blátivou stezkou.

Náš tip: Altra Lone Peak

Mezi nejoblíbenější modely patří Altra Lone Peak. Tato univerzální běžecká bota je vybavena přesně těmi vlastnosti, jaké se hodí i při delším pěším putování, proto není divu, že patří mezi jeden z nejdoporučovanějších modelů mezi hikery na dálkových trecích.

Už šestá generace oblíbeného modelu běžeckých bot má za sebou několik let postupného vylepšování a aktuálně nabízí nízkou váhu (do 300 g), rychleschnoucí a prodyšný svršek boty, širokou špičku a nulový drop, měkký došlap díky mezipodešvi Alter Ego, která dobře tlumí i ve skalnatějším terénu a cestách z kopce a je vybavena podešví MaxTrac, na kterou se můžete spolehnout v různých typech terénů.

Lone Peak 6

Altra Lone Peak 6

 

Jak vybrat boty Altra

Pokud nejste zvyklí chodit bosí nebo nosit barefootovou obuv, je dobré si uvědomit, že při výměně užší boty za prostornější se bude chodidlo postupně formovat a rozšiřovat. S tím může být zpočátku spojená rychlejší únava chodidel. Jakmile si noha zvykne, že má dostatek prostoru pro pohodlný došlap a zapojení všech potřebných svalů a šlach, nepohodlí zmizí. Doporučujeme proto v nových botách nejprve absolvovat pár kratších výletů, než vyrazíte za větším dobrodružstvím.

Zároveň doporučujeme při výběru velikosti k naměřené délce chodidla přičíst nadměrek 1 cm, aby boty dobře seděly nejen při zkoušení, ale i na konci cesty. :) 

  

Koupit Boty Altra

 

Související produkty

Sdílet