Polartec Alpha - jediná izolační vrstva, kterou potřebujete

- Categories : Recenze a testy

Materiál Polartec Alpha

Polartec Alpha se původně vyvíjel pro americké speciální jednotky požadující materiál s pokrokovějším vyhříváním, který by se stal součástí taktických uniforem.

Tato  technologie s aktivním zahříváním reguluje teplotu těla během klidného i extrémního pohybu. Aktivní zahřívání spolu s pokrokovou adaptivní prodyšností vyřazuje potřebu svlékání nebo oblékání dalších vrstev během pohybu. Ve své třídě nemá konkurenci.

Řada z nás si zvykla používat Polartec Power Stretch, případně Power Stretch PRO. Oba jsou to skvělé materiály, o čemž svědčí to, že je pro své mikiny a další zahřívací vrstvy používají prakticky všichni výrobci outdoorového oblečení. S příchodem Polartec Alpha se ale situace může rapidně změnit. Jak?

Polartec Alpha - složení materiálu

Jedna vrstva stačí

Například cestu na sjezdovku i samotný sportovní výkon můžete absolvovat ve stejném oblečení bez jakéhokoliv pocitu nepohodlí. Zkrátka proto, že Polartec Alpha se přizpůsobuje termoregulačním potřebám těla. Před sportovním výkonem zahřeje a během něj udržuje příjemnou tělesnou teplotu a odvádí pot.

Po sportovním výkonu je oblečení z Polartec Alpha prakticky suché. A právě v tomto bodě má oproti předchozím generacím Powerstetche nesmírnou výhodu. Protože nikdo nechceme mokrá záda, získává Alpha popularitu velmi snadno a rychle.

Materiál Polartec Alpha se vyrábí v různých gramážích a také jako hybrid s použitím prodyšnějších panelů, jak o má například mikina Rab Alpha Flux. Tento kousek (také v dámské variantě) je výborný na zmíněné lyžování, jako druhá ze tří vrstev.

Každopádně od roku 2016 je Polartec Alpha prozatím nejlépe adaptabilní zateplovací vrstva oblečení na trhu.

Benefity Polartec Alpha

  • vynikající prodyšnost
  • teplo bez zátěže
  • výborná sbalitelnost
  • vodoodpudivá úprava DWR
  • rychle schne
  • snadno se udržuje

Srovnání Polartec Alpha a Polartec Powerstretch

Jak Polartec Alpha funguje?

Polartec Alpha je vysoce kompresní materiál. Můžete jej vrstvit s jinými materiály; uskladněný nebo během přepravy zabírá minimum místa. Přizpůsobivý, odolný materiál vytvořený ze vzájemně oddělených vláken spojených s pevnou mesh vrstvu.

Někteří zákazníci se ptají, jestli "ty chlupy nebudou při praní pouštět". Nebudou. A fungují pořád stejně i po 30 cyklech praní. A nevypadá to že by to měly "za sebou".

Na videu můžete vidět, že jde o promyšlenou strukturu, která funguje na principu, jako když připevníte jednotlivá pírka prachového peří stopkou kolmo k prodyšnému síťoví (mesh látce). Pevné jádro nedovoluje migraci jednotlivých vláken a zachovává jejich stabilní konzistenci i po mnoha cyklech praní a drsného používání.

Protože vlhkost z potu Polartecem Alpha volně prochází, zvyšuje se tím celková výměna vzduchu, a tím se také rapidně zrychlilo vysychání. Zabraňuje to houbovému efektu nasávání vlhkosti a výrazně se tak zvyšuje komfort.

Některé výrobky mají na vnější vrstvě tkaniny navíc vodoodpudivou ochranu DWR, takže materiál navíc odolává vnější vlhkosti, mrholení a drobným dešťovým srážkám. V tomhle ohledu vyniká například bunda Rab Alpha Direct.

Ostatně, armádní složky jsou financovány velmi dobře a jen tak nějaký kus hadru by na sebe nedali :)

Sdílet