Nové karimatky Pinguin 2021

- Categories : Recenze a testy

Karimatky Pinguin 2021

V roce 2011 česká firma Pinguin (dnes Activent 365) uvedla na trh svoji první kolekci samonafukovacích karimatek. Tehdy se jednalo o modely Sherpa, Peak a Nomad, doplněné nafukovací buřtovkou Tube. Dnes, po 10 letech, zveřejňujeme už 3. generaci karimatek Pinguin. A že je z čeho vybírat!

Celá paleta karimatek Pinguin prošla výraznými změnami a nejde jen o barevné inovace. Mimochodem barvy jsou ve skutečnosti ještě pěknější než na fotkách :)

Kromě samonafukovacích karimatek přibyla také kopie světoznámé karimatky Thermarest Z Lite a to hned ve dvou variantách. Jde o pěnové karimatky Pinguin Fold a Pinguin Fold ALU. Potěší hlavně to, že jsou o 4 cm širší a také asi o třetinu levnější.

Karimatky Pinguin Fold

Dvouvrstvé nafukovací karimatky 

Vůbec poprvé Pinguin představuje nafukovací karimatky s dvěma samostatnými vrstvami. Jsou to modely Wave L a větší Wave XL. Největší slabinou klasických karimatek je, že když dojde k poškození, spíte prakticky na holé zemi. Tyto karimatky ale mají dvě vrstvy a každou nafukujete zvlášť. Pokud tedy dojde k defektu, máte ještě jednu vrstvu, na které se vyspíte.

A protože jsou karimatky poměrně vysoké (7,5 cm a 9 cm) spí se na nich opravdu královsky. Navíc můžete každou vrstvu nafouknout jinak, podle chuti a preferencí.

Pinguin Wave - řez karimatkou

Karimatky ovšem nemají tepelnou izolaci, takže jsou určeny spíše pro teplá roční období, nebo do interiérů. Případně můžete jako tepelnou izolaci použít tenkou alumatku.

Ventil

Hlavní změnou je nový ventil DLF. Tento Dual Layer Flat ventil už možná znáte z karimatek značky Sea to Summit. 

DLF ventil karimatek Pinguin   DLF ventil karimatek Pinguin

Jde o plochý dvouvrstvý ventil se zpětnou klapkou. Odloupnete první vrstvu, karimatka se nafoukne a díky zpětné klapce vzduch samovolně neuchází. Svými ústy můžete karimatku dofouknout na požadovanou tuhost a stlačením středu naopak vzduch upouštíte. 

Jakmile odloupnete druhou vrstvu ventilu, karimatka se vyfoukne a zbylý vzduch vytlačíte rolováním karimatky.

Systém je jednoduchý na ovládání a není na něm prakticky co pokazit.

Tepelná izolace

V případě samonafukovacích karimatek můžete vybírat buď z jednovrstvé nebo dvouvrstvé izolace.

SCC - jedna vrstva izolace   Dvojité horizontální dutiny

Jednovrstvá izolace je samozřejmě lehčí, skladnější a v našich podmínkách se hodí hlavně pro období od konce jara do začátku podzimu.

Dvouvrstvá izolace váží více, ale tepelný komfort je vyšší. Podle modelu se hodí pro třísezónní nebo i zimní použití.

Materiály

Na spodní straně samonafukovacích karimatek je použitý polyester a na svrchní broušený polyester. Jsou to odolné, osvědčené materiály s dlouhou životností. Zásadní je ovšem to, že celá karimatka je potažena TPU laminací. Díky ní karimatka nepřijímá žádnou vlhkost, takže zůstane vždy suchá.

Karimatky jsou dodávány v praktických obalech. Pěnové karimatky jsou vybaveny dvojicí gum, kterými je snadno stáhnete.

Obal karimatky Pinguin

 VŠechny Nové karimatky Pinguin

Sdílet