Nejlepší cestovatelské podcasty: 7x o cestování a dobrodružství

- Categories : Aktivity a události

I když se život po koronavirové epidemii pomalu vrací do starých kolejí a blízké státy otevírají své hranice, na některá místa se ještě jen tak nepodíváme. Tak proč zatím neobjevovat alespoň nová místa, kam bychom se chtěli vydat? Cestovní inspiraci nejen v této nelehké době můžeme čerpat kromě cestopisů a dokumentů i z podcastů. Můžete si je stáhnout do telefonu a jsou ideální na zkrácení dlouhé cesty a i každodenní dojíždění do práce s nimi uteče. Tady je náš výběr 7 podcastů o cestování, dobrodružství a zážitcích z nejrůznějších koutů světa. Příjemný poslech!

Casablanca

Casablanca je outdoorový a cestovatelský magazín. Poprvé jste si ho mohli naladit na Radiu Wave v lednu 2006. Od té doby se v něm každý týden dělí cestovatelé, dobrodruzi a sportovci o zážitky z cest do nejrůznějších koutů světa. Moderátor Pavel Sladký v něm zpovídal například Josefa Rakoncaje, prvního Čecha na vrcholu K2, světoznámého lezce Adama Ondru, Viktorku Hlaváčkovou, která se vydala kolem světa pěšky, nalehko a s minimálními náklady, slacklinera Dannyho Menšíka nebo manžele Peggy Marvanovou a Adama Závišku, kteří vyprávěli o extrémních cyklistických závodech.
Průměrná délka epizody je 45 minut. Nový díl vychází s železnou pravidelností vždy v neděli.

Travel Bible

Travel Bible je podcast věnovaný digitálnímu nomádství a cestovatelským tipům. Nepravidelný podcast uvádí Matouš Vinš, autor stejnojmenné knihy. Prvním hostem byla v květnu 2018 Veronika Hurdová alias Krkavčí matka, která cestuje se třemi dětmi. V dalších dílech můžete naslouchat vyprávění o práci na dálku, sdílené čajové zahradě, pořádání cestovatelského festivalu Kolem Světa, cestování na kajaku, návratu domů z Bangkoku tuktukem a dalším cestovatelským příběhům. Délka epizod se pohybuje od 30 do 90 minut.

Všesvet podcast

Slovenský Všesvet podcast uvádí sympatické kamarádky Tina a Naďa. Samy ho popisují jako "pohodové rozhovory o zážitkoch, skúsenostiach aj trapasoch z najrôznejších ciest po svete." Každá epizoda se věnuje jiné oblasti, obvykle městu či zemi. Se svými hosty už společně procestovaly velkou část Evropy a Asie, navštívily Ameriku, zavítaly do Austrálie, vydaly se do Santiaga de Compostela a projely Transsibiřskou magistrálu. Rozhovory obvykle trvají kolem 40 minut a na nový díl se můžete těšit každé úterý.

ON AIR z letiště

Jak název podcastu napovídá, stojí za ním Letiště Praha. Cestovatelka Weef v prvních 15 epizodách vyzpovídala známé osobnosti z nejrůznějších oborů a rozhovor se točil, u některých zpovídaných netradičně, okolo cestování. Dozvědět jste se tak mohli o životě Zdeňka Pohlreicha v zahraničí, putování náčelníka výpravy žlutých trabantů Dana Přibáně, cestách filmaře Rudolfa Havlíka, zákulisí reportážní fotografie od Alžběty Jungrové nebo na jaká místa se plánuje znovu vrátit dokumentarista Petr Horký, autor filmu Století Miroslava Zikmunda.

Road Wide Open

Co epizoda, to jeden cestovatel a příběh, který může inspirovat, motivovat, ale třeba i varovat. Road Wide Open patří mezi nejmladší české cestovatelské podcasty. První díl vyšel loni v listopadu a potěší zejména fanoušky delších formátů - většina dílů dosahuje délky jedné hodiny. Jeho autorkou je cestovatelka a fotografka Teru Menclová, která se svými hosty probíhá témata jako jsou udržitelné cestování, cestování se psem, na motorce či v campervanu, přechod Pacifické hřebenovky nebo výstup na Mont Blanc.

Poutník

Pod názvem Poutník se skrývá podcast novináře Víta Pohanky, který dříve působil jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Belgii, USA či v Polsku, pro BBC informoval o situaci na Balkáně a v Iráku zažil spolu s dalšími českými novináři únos. Série krátkých rozhovorů se točí především kolem cestování a poznávání historie a kultury cizích zemí. Příležitostně se věnuje i jiným aktuálním tématům.

Za horami.cz

Raději než rozhovory posloucháte mluvené slovo? Tak to se vám bude líbit náš závěrečný tip - podcast Za horami.cz. Cestovatel Jakub Venglář v něm předává své dojmy a zážitky z cest skrze vlastnoručně psané cestopisy. Čtvrthodinové úryvky vás přenesou třeba do Gruzie, Černobylu, Kyrgyzstánu nebo Číny.

A který podcast je váš nejoblíbenější? Napište nám...

Sdílet