Jak se sbalit snadno a nalehko

- Categories : Recenze a testy

Čeká vás delší putování s batohem na zádech a přemýšlíte, jak sbalit jen to důležité? Vyrážíte na několikadenní výlety a pořád vám vrtá hlavou, jak ještě odlehčit svým ramenům? Dali jsme dohromady pár zásad, kterými se při balení řídíme my. Doufáme, že v nich najdete svůj kousek inspirace.

Plánování je základ

Někdo radí balit až na poslední chvíli před odjezdem, aby si člověk neměl sklon nabalit spoustu zbytečností pro případ, kdyby se náhodou stalo tohle nebo ono. My dáváme přednost promyšlenému seznamu s položkami, bez kterých se neobejdeme a není možné je na cestě nijak vyrobit či nahradit. Navíc pokud si zkusíte zabalit nanečisto, máte možnost něco ubrat z přeplněného batohu, nebo naopak doplnit cokoliv, na co jste zapomněli.

Začněte od nejtěžšího

Nejtěžší částí výbavy obvykle bývají stanspacák a batoh. A pokud máte v plánu je nosit na zádech často a na delší vzdálenosti, vyplatí se při nákupu nové výbavy sledovat jejich hmotnost. Pečlivým výběrem se dá například váha spacáku ve stejné kategorii a s podobnými parametry snížit i o 500 gramů. To samé můžete zkusit u stanu. Nebo ho rovnou vyměnit za hamaku a odlehčit si batoh ještě výrazněji. Může se to zdát jako zbytečná námaha, když bychom získali jen o pár set gramů lehčí batoh. Jenže když si posčítáte všechny položky, které si chcete vzít na cestu, možná zjistíte, že jste ušetřili nejen stovky gramů, ale i nějaký ten kilogram. A to už je při delším putování, nebo když vás čeká cesta letadlem a hrozí příplatek za nadlimitní zavazadlo, slušný rozdíl.

Tip: Bolavým zádům a nacpanému batohu se dá vyhnout i tak, že si pořídíte vybavení přesně do těch podmínek, ve kterých se budete pohybovat nejčastěji. Jestli máte v plánu cestovat od jara do podzimu, kdy bude relativně pěkné počasí, pravděpodobně nepotřebujete celoroční spacák s limitní teplotou -20 °C a péřovou bundu do arktické zimy.

Každý gram se počítá

Stejně jako u cestovního vybavení se dají škrtat gramy i u oblečení. Zní to trochu šíleně? Že tričko nebo mikina už moc odlehčit nejdou? Stačí sáhnout po oblečení z ultralehkých funkčních materiálů jako je například merino vlna a sami poznáte rozdíl. Letní merino oblečení s nižší gramáží bývá velmi lehké. Trička obvykle váží pouhé desítky gramů. Hustější zimní gramáž má stále parametry trička, ale svou hřejivostí zastane i lehčí mikinu. Podobně můžete ušetřit místo a váhu i na dalších vrstvách oblečení, když zvolíte funkční materiály. Obvykle to sice znamená o něco vyšší pořizovací investici, ale pokud v přírodě pobýváte víc než pár dnů do roka, vrátí se vám to v komfortu.

Vrstvit, vrstvit, vrstvit

Méně je někdy více, a přesně to platí pro balení oblečení na delší cesty. Jakmile vás čeká několik týdnů na cestě, není možné si přibalit čisté oblečení na každý den nebo brát od všech druhů oblečení víc kusů. Ideální je proto zvolit takové množství oblečení, abyste byli vždy v suchu a pohodlí, ať už bude několik dní po sobě pršet, nebo žhnout slunce. Zároveň je dobré myslet na to, že na sušení oblečení nemusíte mít vždy ideální podmínky. V takové chvíli oceníte oblečení z materiálů, které rychle schnou. Mezi ně patří i výše zmíněné merino, které hřeje, i pokud je vlhké.

Se snížením množství oblečení pomůže i technika vrstvení. V praxi to znamená, že pokud oblečení dobře navrstvíte, nebudete ho potřebovat tolik a několik různých druhů. První vrstva (termoprádlo) by měla dobře odvádět pot, ideální jsou umělé materiály nebo třeba merino vlna. Úkolem druhé vrstvy je zachytávat teplo a izolovat. Sáhněte po materiálech jako je fleece, Polartec nebo opět merino vlna. Poslední vrstva vás bude chránit před vnějšími vlivy, větrem a deštěm.

Základní vrstva se dá nosit samostatně v teplejší dny nebo ve chvílích, kdy vám terén dává zabrat. Jakmile se ochladí, stačí tričko zkombinovat s tenčí mikinou a rolákem. A pokud přidáte ještě větrovku nebo nepromokavou bundu, která dobře odvětrávat, máte ideální sestavu pro téměř každý jarní, letní i podzimní den.

Tip: Naší ověřenou kombinací pro putování od jara do podzimu je merino tričko s mikinou Nexus Jacket. Tričko je neuvěřitelně pohodlné a rychle schne, mikina má perfektní prodloužený střih s kapucí, je ultralehká a poměrně hřejivá, vyrobená z fleecu Thermic stretch. Tato kombinace se nám osvědčila i při zimním putování v horách, kdy se teploty pohybovaly okolo nuly. Základní vrstva stíhala odvětrávat a střední příjemně hřála.

Energie sbalená na cesty

Místo a váha se dají šetřit i u potravin. Stačí sáhnout po potravinách, které zasytí a nezaberou příliš místa. Hned vás napadly oříšky? To je dobře, jsou zdrojem energie i spousty důležitých živin. K nim můžete přibalit různá semínka, sušené ovoce nebo sušené maso a svačina, kvůli které nemusíte vytahovat vařič ani nádobí je na světě. Zároveň budou vítaným zpestřením vařených jídel, když jste už několikátý den na cestě a váš jídelníček se moc nemění.

A jaký postup při balení volíte vy? A kolik obvykle váží váš batoh a kam s ním nejčastěji vyrážíte? Budeme rádi, když se s námi podělíte v komentářích.

Sdílet