Jaké budou hole Fizan NW PRO Impulse?

- Categories : Recenze a testy

Hole značky Fizan nabízíme více než deset let a když jsem se dozvěděl, že na trh má být uveden nový model holí pro Nordic Walking, byl jsem na ně moc zvědavý a požádal jsem dovozce o zapůjčení prototypu.

Hole jsou zkracovací, nikoli skládací. Minimální délka je 107 cm a maximální použitelná 123 cm. Spodní část holí je vyrobena z 80% karbonu (karbon + sklolaminát) a hodní tubus, který je navíc zahnutý v úhlu 15° je vyroben z duralu. Dole jsou drápy a k holím samozřejmě dostanete gumové botičky. Jedna hůl s rukavičkou a bez botičky váží 175 gramů.

Doporučená cena: 2690 Kč

Nordic walking hole Fizan NW PRO Impulse

Jaké hole jsou? Není nad testování v terénu

Předem chci zdůraznit, že jsem mě zapůjčený prototyp a tak je možné, že některé části se budou od finálního výrobku pro sezónu jaro/léto 2022 lišit. Hole jsme testovali přes 3 měsíce. Předpokládal jsem, že chůze s nimi bude jiná. Není. Nezměnil se ani pohyb, ani potřebná délka. Pokud někdo tvrdí, že ano, tak jde buď o nuance, nebo marketingový tah.

Na první pohled mě zaujala zahnutá rukojeť. Přestože nejde o novinku, je to poměrně výrazný prvek, který má zlepšit ergonomii úchopu madla. S podobným nápadem už někdy kolem roku 2003 přišla firma Exel, která stála u zrodu samotného Nordic Walkingu. Pokud je mi známo, tak od tohoto nápadu upustili. Proč?

Opusťme na okamžik debatu o materiálech a podívejme se na to z pohledu fyziky… Při zápichu hole vzniká vibrace, která způsobuje rozkmitání hole. Čím větší síla, tím větší vibrace. Pokud posuneme těžiště madla mimo střed hole, tak se při zabodnutí hůl rozkmitá více, protože vibrace nesměřuje kolmo dolů k hrotu, ale mimo hůl. Vibrace pak přechází přes horní končetiny až do trapézových svalů a čím jsou vibrace silnější, tím více nám budou vadit. Může to způsobit až bolest trapézových svalů, atd. A to nechceme.

Poznámka: Dnes podobné řešení nabízí také švýcarská firma KV+. Ta sice neposunula těžiště mimo střed hole, ale nasadila na madlo jakýsi plastový „trojúhelník“, který má zpohodlnit použití holí. V praxi to spíš překáží pří stoupání v kolmých partiích kopců a také při cvičení s holemi, takže takhle také ne.

Celkem by mě zajímalo, jak by Fizan NW PRO Impulse fungovaly, kdyby byly rovné. Podle mě by totiž měly i lepší swing (návrat hole do ruky), ale tato otázka zůstává nezodpovězena, protože takové hole nejsou. Prozatím.

Pro koho jsou Fizan NW PRO Impulse vhodné?

Spodní, výsuvná část hole jde nastavit v rozmezí 107 až 120 cm. Přemýšlel jsem, pro koho jsou hole určeny. Nejvíce by je mohli využít jedinci, kteří se z Nordic Walking chtějí posunout k Nordic Running.

Protože k běhu potřebujete asi o 10 cm delší hole, můžete si délku holí poměrně snadno a rychle měnit podle potřeby. A ta potřeba tady opravdu je, protože v začátcích pravděpodobně nedokážete běžet celou dobu a budete střídat běh s chůzí. A hole Fizan NW PRO Impulse vypadají jako ideální adept na toto téma.

Jejich maximální délka je ale pouhých 120 cm. Pokud tedy pro chůzi používáte délku holí 115 cm, potřebujete pro běh nastavit asi 125 cm. S těmito holemi tedy máte smůlu – pro běh budou krátké. Pokud pro chůzi používáte délku holí 110 cm, budou vám pro přechodné období stačit.

 Fizan NW PRO Impulse - Nordic Running

Zpracování

Co mě rozladilo, bylo zpracování komponentů. Při přechodu z běhu na chůzi jsem holi zkracoval. Ještě se ani nezačínalo šeřit a přesto jsem čísla na tubusu musel vyloženě luštit. Musel jsem zastavit, zkoumat hůl a hledat, kde je těch 115 cm. Školácká chyba ve výrobě, ale jak jsem psal na začátku, jde o prototyp a do prodeje snad číselnou škálu zvýrazní.

Nordic Walking hole Fizan NW PRO Impulse  Nordic Walking hole Fizan NW PRO Impulse

Druhý problém nastal, když mi horní duralový tubus zůstal v ruce. Prostě se vysunul z platového zámku. Jak to? Hůl má dole zahnuté drápy (což je skvělé) a protože jsou směrové, chtěl jsem je jen lehce pootočit (se zavřeným zámkem) aby měly správný sklon. Předpokládal jsem, že i když je zámek zamčený, spodní segment se v něm pootočí, ale místo spodního segmentu se v zámku pootočil ten horní, až jsem jej mohl vysunout úplně. Samozřejmě je to moje chyba, měl jsem zámek otevřít. Trocha kvalitního lepidla to spraví, ale svědčí to o dvou věcech.

Za prvé – co se může pokazit, pokazí se.

Za druhé – i když jde o prototyp, nejsem si jistý, jestli to kvalitnější lepidlo vyřeší. Věřme, že ano.

Fizan NW PRO Impulse

A přitom taková blbost...

Další věc, na kterou při testování narazila Dáša, je nepříjemný výstupek na madlu v oblasti, kde pracuje palec. Tento nepatrný plastový výstupek způsobuje odírání vnitřní strany palce. Dáši to vadilo velmi. Mojí hroší kůži až při delší trase. Toto by chtělo odstranit, protože to hole degraduje. Toto se bohužel objevuje i na dalších modelech Fizan.

Madlo holí Fizan NW PRO Impulse

Zámek holí

Je plastový. Rozumím tomu, že duralový by zvýšil hmotnost, ale když si představím, že s holemi běžím, je zima a mám rukavice a potřebuji přenastavit délku… a při mé šikovnosti bych brzy psal výrobci, aby mi poslal náhradní zámek. Je to jen domněnka, ale plastům zkrátka nedůvěřuji. Co se může zlomit, zlomí se. Tyto plastové klipsy ale používají prakticky všichni výrobci a navíc je to problém potencionální. I plastové zámky mohou sloužit dlouhá léta. Navíc servis Fizan funguje spolehlivě a poškozený zámek můžete nechat vyměnit.

Rukavičky

Rukavičky jsou velmi zdařilé. Při mojí velikosti dlaně č. 9 mi rukavička ve velikosti M padla náramně dobře. Na první pohled vypadají velmi prodyšně a opravdu je tomu tak. Uchycení rukavičky je klasicky Fizanovské. Nacvaknutí pouhým zastrčením plastové sponky a vycvaknutí stiskem tlačítka. Snadné, intuitivní. Dokud se vám do štěrbiny holí nedostane sníh, tak i funkční :)

Rukavičky na hole Fizan NW PRO Impulse  Rukavičky na hole Fizan NW PRO Impulse

Alternativy

Adeptům Nordic Running bych pro přechodné období chůze/běh doporučil raději model hole KV+ Maestro L Clip. Jejich délkové rozmezí je 110 – 140 cm a mají stejné složení, tedy 80 % karbonu. Jedna hůl váží 102 gramů a to je o 73 gramů méně. Cena je de facto stejná.

Případně také model Fizan NW Carbon PRO, který je také dvoudílný a rozmezí délek je 105 - 130 cm. Složení i cena jsou prakticky shodné. Dobrá střední třída.

Pokud z nějakého důvodu chcete hole skládací, poohlédněte se po holích, které opravdu zkrátíte. Takové Terri Clip zkrátíte na 56 cm a ty se vejdou i do většího batohu. Nebo na batoh.

Konečný verdikt

Italská firma Fizan vyrábí vynikající trekové hole a jsem rád, že své know-how přesunují i do segmentu holí pro Nordic Walking. Pokud budou schopni reagovat na potřeby chodců, určitě časem vyvinou špičkové hole. Snad jim k tomu pomůže i tento test, u kterého jsem se náramně bavil a objevil další nové poznatky.

Ať vám to šlape!

Lukáš Kruťa

  • Autor článku je od roku 2019 akreditovaným instruktorem Nordic Walking.
  • Zkušenosti s různými typy holí nabírá od roku 2005.

Sdílet